Skip to main content

Τί είναι ο κλιματισμός VRF;

Ο νέος οδηγός για τον κλιματισμό μεταβλητής ροής ψυκτικού μέσου (VRF) έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στη βελτίωση της κατανόησης των επιλογών για τα εμπορικά συστήματα HVAC.

Για τους ειδικούς στον κλάδο HVAC, τα συστήματα VRF ή μεταβλητής ροής ψυκτικού μέσου δεν αποτελούν ιδιαίτερα νέα επιλογή. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εδώ και τρεις δεκαετίες. Αλλά για τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να προσθέσουν ένα σύστημα κλιματισμού ή να το αναβαθμίσουν, η κατανόηση του τι είναι το VRF και πώς λειτουργεί είναι σημαντική.

Ας γνωρίσουμε λοιπόν το σύστημα VRF, ώστε να μπορέσουμε να δούμε αν είναι το κατάλληλο για τις ανάγκες της επιχείρησής μας ή γενικότερα του χώρου μας.

 

Τι είναι το σύστημα κλιματισμού VRF;

Το σύστημα VRF είναι μία από τις σημαντικότερες λύσεις κλιματισμού των τελευταίων ετών και γίνεται όλο και πιο δημοφιλής λόγω του ότι επιτρέπει την ταυτόχρονη θέρμανση και ψύξη, η οποία ίσως αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη διατήρηση άνετων θερμοκρασιών σε ένα εμπορικό περιβάλλον. Διαφορετικοί χώροι ενός κτιρίου γραφείων ή ενός ξενοδοχείου μπορεί να απαιτούν πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα, ανάλογα με τις προτιμήσεις των ενοίκων ή τις εργασίες που εκτελούνται.

Ο απλούστερος τρόπος για να περιγράψει κανείς ένα σύστημα VRF είναι ότι μοιάζει με ένα σύστημα HVAC μεγάλης κλίμακας που δεν διαθέτει απαραίτητα αεραγωγούς και λειτουργεί με πολύ υψηλή απόδοση. Το πόσο υψηλή είναι αυτή η απόδοση εξαρτάται από το σύστημα, μπορεί να υπάρχουν πολλές εσωτερικές μονάδες ή να υπάρχουν ζώνες, οι οποίες λειτουργούν όλες από το ίδιο κύριο σύστημα.

Μέρος του ονόματος που αφορά το μεταβλητό ψυκτικό μέσο αναφέρεται στην ικανότητα του συστήματος να ελέγχει πόσο ψυκτικό υγρό κινείται μέσα στο σύστημα. Το ψυκτικό υγρό διανέμεται ανάλογα με την ποσότητα που χρειάζεται για να επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία, ενώ η θερμότητα από τις περιοχές που είναι πολύ θερμές ανακτάται και αναδιανέμεται στις περιοχές που είναι πολύ ψυχρές. Αυτό σημαίνει ότι οι πολλαπλές μονάδες εξατμιστή που συνδέονται με το σύστημα μπορούν να προσφέρουν διαφορετικές θερμοκρασίες ταυτόχρονα. Αυτά τα συστήματα μπορούν να κάνουν αρκετά υπέροχα πράγματα!

 

Πώς λειτουργεί ένα σύστημα κλιματισμού VRF;

Υπάρχουν διαθέσιμοι διάφοροι τύποι συστημάτων VRF, τα οποία λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Υπάρχουν όμως δύο ομάδες που προσφέρουν ελαφρώς διαφορετικές λειτουργίες: Διαμορφώσεις 2 σωλήνων και 3 σωλήνων.

Με ένα σύστημα 2 σωλήνων, ολόκληρο το σύστημα είτε ψύχει είτε θερμαίνει. Αλλά με ένα σύστημα 3 σωλήνων, μπορεί να υπάρχει τόσο ψύξη όσο και θέρμανση σε διαφορετικές ζώνες. Γενικά, το σύστημα 3 σωλήνων είναι το πιο δημοφιλές, επειδή παρέχει μεγαλύτερο έλεγχο. Είναι επίσης καλύτερο αν έχετε χώρους όπως ένα server room που απαιτεί συνεχώς ψύξη, ενώ άλλες περιοχές μπορεί να ποικίλουν μεταξύ των απαιτήσεων θέρμανσης και ψύξης για την άνεση του προσωπικού ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Τα συστήματα VRF λειτουργούν μέσω ενός inverter κλιματιστικού.  Αυτό δημιουργεί τη μεταβλητή ροή που δίνει στο σύστημα το όνομά του, σε αντίθεση με μια απλή προσέγγιση ενεργοποίησης ή απενεργοποίησης. Αυτό καθιστά τα συστήματα VRF επίσης πιο ενεργειακά αποδοτικά.

Διαφορά μεταξύ των συστημάτων VRF και VRV;

Επειδή έχουν διαφορετικά ονόματα, οι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα συστήματα VRF και VRV είναι διαφορετικά. Αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στη τεχνολογία HVAC που χρησιμοποιούν.

Το VRV ή μεταβλητός όγκος ψυκτικού μέσου είναι ένας όρος με εμπορικό σήμα που χρησιμοποιείται από την εταιρεία Daikin, η οποία ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες στον τομέα της HVAC. Μετά από αυτό, άλλες εταιρείες που δημιούργησαν ένα παρόμοιο σύστημα έπρεπε να χρησιμοποιήσουν έναν διαφορετικό όρο και έτσι δημιουργήθηκε το VRF.

 

Τα πλεονεκτήματα των συστημάτων VRF.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα στα συστήματα κλιματισμού VRF που τα καθιστούν μια εξαιρετική επιλογή για σχεδόν κάθε επιχείρηση. Εφαρμογή βρίσκουν και σε κατοικίες, καθώς όλο και περισσότερες οικιακές ιδιοκτησίες αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή προσθέτοντας ψύξη στις δυνατότητες θέρμανσής τους.

 

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι συστημάτων VRF;

Στη συνέχεια, ας δούμε τους διαφορετικούς τύπους συστημάτων κλιματισμού VRF. Αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν διαφορετικές μεθόδους για τη δημιουργία θέρμανσης και ψύξης και λειτουργούν λίγο διαφορετικά. Όλα συνήθως διαθέτουν εξωτερικές μονάδες και εσωτερικά στοιχεία.

  1. Σύστημα αντλίας θερμότητας
  2. Σύστημα ανάκτησης θερμότητας

 

Τα πλεονεκτήματα του συστήματος VRF είναι τα ακόλουθα:

Εξαιρετικά προσαρμόσιμο: Μπορεί να προσαρμοστεί τόσο η δομή όσο και η λειτουργία αυτών των συστημάτων ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών θερμοκρασίας για συγκεκριμένο χώρο.

Ενεργειακά αποδοτικά: Τα συστήματα VRF είναι πιο ενεργειακά αποδοτικά από τα παραδοσιακά συστήματα με αεραγωγούς, καθώς δεν χάνουν ενέργεια μέσω των αεραγωγών.

Πολύ αθόρυβο: Για επιχειρήσεις σε περιοχές με κατοικίες σε κοντινή απόσταση, τα συστήματα αυτά είναι πολύ πιο αθόρυβα από άλλες επιλογές και, επομένως, δεν θα προκαλέσουν ενόχληση από θόρυβο.

Μικρές μονάδες: Σε σύγκριση με άλλο εξοπλισμό HVAC, αυτά τα συστήματα χρησιμοποιούν μικρές και συμπαγείς μονάδες που τα καθιστούν ιδανικά για κτίρια με λιγότερο χώρο. Είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά για μια τόσο μικρή μονάδα.

Εύκολη εγκατάσταση: Ένας έμπειρος εγκαταστάτης μπορεί εύκολα και γρήγορα να εγκαταστήσει ένα σύστημα VRF, οδηγώντας σε λιγότερες διακοπές λειτουργίας.

Ελαφριές μονάδες: Εκτός του ότι είναι μικρότερα, τα συστήματα είναι ελαφριά και αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται (ή χρειάζεται πολύ λίγη) ενίσχυση για τη στήριξη της.

 

Εγκατάσταση συστημάτων VRF σε επαγγελματικούς χώρους.

Ο πρωταρχικός λόγος που οι εμπορικοί χώροι όπως τα γραφεία επιλέγουν αυτό το είδος συστήματος είναι η ευελιξία που προσφέρει. Μπορεί να εγκατασταθεί εύκολα ακόμη και σε μικρά κτίρια γραφείων λόγω του μικρότερου μεγέθους της κύριας μονάδας και των τύπων των διαθέσιμων συστημάτων θέρμανσης και ψύξης.

Είναι επίσης ένας οικονομικός τρόπος θέρμανσης και ψύξης του κτιρίου. Η επίτευξη αυτής της τέλειας ισορροπίας θερμοκρασίας μπορεί να είναι δύσκολη και δαπανηρή, αλλά ένα σύστημα αυτού του τύπου σάς δίνει μεγαλύτερο έλεγχο με τα μεμονωμένα δωμάτια να γίνονται ζώνες εάν χρειάζεται.

 

Πρότυπα και κανονισμοί.

Επειδή τα συστήματα VRF HVAC χρησιμοποιούν ψυκτικό μέσο, ισχύουν ορισμένα πρότυπα και κανονισμοί. Αυτό συμβαίνει επειδή οποιοδήποτε ψυκτικό μέσο μπορεί να είναι τοξικό και επικίνδυνο εάν διαρρεύσει και γίνει αόρατο αέριο όταν απελευθερωθεί. Φροντίστε να επικοινωνήσετε ΑΜΕΣΑ με τον ανάδοχό σας εάν παρατηρήσετε διαρροή ψυκτικού. Όταν συνεργάζεστε με έναν ειδικό στον κλιματισμό, θα είναι σε θέση να διαβάσει τα ακριβή πρότυπα και τους κανονισμούς που θα ισχύουν για το κτίριό σας. Αυτά θα περιλαμβάνουν τα ψυκτικά μέσα και εάν απαιτούνται συστήματα ανίχνευσης διαρροών, καθώς και πράγματα όπως το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης και την απόδοση του κτιρίου.

 

Επιλογή του σωστού συστήματος.

Τα συστήματα VRF αποτελούν ιδανική λύση για πολλούς τύπους εμπορικών κτιρίων, όπως γνωρίζουμε πλέον. Με τις μεταβλητές επιλογές θέρμανσης και ψύξης, είναι εύκολο να έχετε αυτό που χρειάζεστε, εκεί που το χρειάζεστε. Αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε το σωστό σύστημα και αυτό σημαίνει να έχετε τη σωστή βοήθεια. Σημαίνει ότι πρέπει να συνεργαστείτε με έναν εμπειρογνώμονα.

Η PROGETTi σχεδιάζει και εγκαθιστά συστήματα VRF για οικιακά, εμπορικά και βιομηχανικά κτίρια εδώ και πολλά χρόνια. Η πλούσια εμπειρία μας σημαίνει ότι κατανοούμε την ποικιλία και το εύρος των διαφόρων εγκαταστάσεων και των απαιτήσεών τους. Η ομάδα εμπειρογνωμόνων μας είναι πάντα δίπλα σας για να σας βοηθήσει σε κάθε βήμα της διαδικασίας. Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε περισσότερα για αυτά τα συστήματα.