Skip to main content

Οι απόγονοι μας θα ανατρέξουν σε αυτήν την εποχή της ανθρώπινης ιστορίας με ένα μείγμα σύγχυσης και αηδίας. Στις μέρες μας περνάμε το μεγαλύτερο ποσοστό του χρόνου μας σε εσωτερικούς χώρους, τους οποίους θερμαίνουμε καίγοντας ορυκτά καύσιμα που θερμαίνουν τον πλανήτη και θολώνουν το περιβάλλον. Οι απόγονοί μας θα μπερδευτούν ιδιαίτερα γιατί εδώ και χρόνια είχαμε εύκολη πρόσβαση σε μια πιο καθαρή, πιο αποτελεσματική εναλλακτική λύση: την πλήρως ηλεκτρική αντλία θερμότητας.

Επιτέλους, όμως, η ταπεινή αντλία θερμότητας εκρήγνυται σε δημοτικότητα. Σε αντίθεση με έναν λέβητα ή έναν καυστήρα, που καίει ορυκτά καύσιμα για την παραγωγή θερμότητας, αυτή η συσκευή μεταφέρει θερμότητα στον εσωτερικό χώρο μέσω μιας εξωτερικής μονάδας . (Μοιάζει λίγο με ένα παραδοσιακό κλιματιστικό.) Το χειμώνα, μια αντλία θερμότητας εξάγει θερμότητα από τον εξωτερικό αέρα, αλλά μπορεί να αντιστραφεί το καλοκαίρι για να αντλήσει θερμότητα, παρέχοντας ψύξη. Η ανταλλαγή θερμότητας με αυτόν τον τρόπο είναι πολύ πιο αποτελεσματική από την παραγωγή της.

Η Ευρώπη έρχεται κοντά στην αντλία θερμότητας, με τις πωλήσεις να αυξάνονται συνεχώς. Αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα, δεδομένης της επιβράδυνσης της παγκόσμιας πανδημίας, και είναι μόνο η αρχή της ανάπτυξης, ειδικά με την ώθηση της Ευρώπης για ενεργειακή ανεξαρτησία από τη Ρωσία εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Μεταφέροντας τη θερμότητα, όχι παράγοντάς την

Μια αντλία θερμότητας λειτουργεί με την ίδια αρχή όπως το ψυγείο, το οποίο διατηρεί το φαγητό σας κρύο όχι αντλώντας δροσερό αέρα, αλλά αντλώντας ζεστό αέρα προς τα έξω. Η θερμότητα που νιώθετε στο εξωτερικό του μηχανήματος μεταφέρεται στην πραγματικότητα. Ομοίως, μια αντλία θερμότητας μπορεί να ψύξει ένα κτίριο μετακινώντας τον ζεστό αέρα έξω. Ή, το χειμώνα, μια αντλία θερμότητας μπορεί να ζεστάνει ένα κτίριο λειτουργώντας ως ένα είδος «αντίστροφου ψυγείου», εξάγοντας θερμότητα ακόμη και από τον κρύο εξωτερικό αέρα και φέρνοντάς το μέσα. (Αυτό το θέτει απλά η μηχανική που εμπλέκεται. Είναι μάλλον περίπλοκη!)

Οι οικιακές αντλίες θερμότητας μπορούν ακόμη και να λειτουργούν με τη γεωθερμική ενέργεια στην αυλή σας. Αντί να ανταλλάσσει θερμότητα με τον αέρα, μια γεωθερμική αντλία χρησιμοποιεί πλαστικούς σωλήνες θαμμένους στο έδαφος για να ανταλλάσσει θερμότητα με την ίδια τη γη. (Δεν χρειάζεται να ζείτε στην κορυφή μιας θερμής πηγής, μόλις φτάσετε 1,5 m βαθιά στο έδαφος, παραμένει σε μια αρκετά σταθερή θερμοκρασία όλο το χρόνο.)

«Ο ευκολότερος τρόπος για να το σκεφτείς αυτό είναι σαν η αυλή σου να είναι μια μπαταρία», λέει ο Ryan Dougherty, πρόεδρος του Geothermal Exchange Organization, μιας εμπορικής ένωσης που υποστηρίζει τις γεωθερμικές αντλίες θερμότητας. «Μπορείτε να βγάλετε αυτήν τη θερμική μπαταρία το χειμώνα και να θερμάνετε το σπίτι σας με την ενέργεια που υπάρχει ακριβώς κάτω από την αυλή σας. Και μετά το καλοκαίρι, οι διαδικασίες απλώς αντιστρέφονται: Παίρνεις θερμότητα από το σπίτι σου και τη βάζεις ξανά στην μπαταρία».

Το μειονέκτημα μιας αντλίας θερμότητας είναι ότι δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνοι σας, εκτός αν είστε πραγματικά πολυπράγμων. Είτε χρησιμοποιεί αέρα είτε γεωθερμική ενέργεια, μια αντλία θερμότητας δεν είναι πιο δύσκολη στην εγκατάσταση από ένα κλιματιστικό, αλλά εξακολουθείτε να χρειάζεστε έναν επαγγελματία.

Ψύχουμε τον πλανήτη, θερμαίνοντας το σπίτι μας

Η εγκατάσταση θα σας κοστίσει κατά προσέγγιση 2.000 έως 8.000 ευρώ, αλλά μια αντλία θερμότητας αποδίδει την επένδυσή της: Χρησιμοποιεί τη μισή ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με τα συμβατικά κλιματιστικά και τους θερμοπομπούς. «Παρόλο που οι αντλίες θερμότητας τροφοδοτούνται με ενέργεια από άνθρακα, εξακολουθούν να είναι μια μεγάλη αναβάθμιση», λέει ο Duncan Gibb, επικεφαλής αναλυτής για τη θέρμανση και τα κτίρια στο REN21, που υποστηρίζει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Δεν υπάρχει πραγματικά τίποτα να χάσουμε κάνοντας τα κτίρια πιο αποδοτικά όσο το δυνατόν γρηγορότερα με την ανάπτυξη των αντλιών θερμότητας. Νομίζω ότι η κυβέρνηση πρέπει πραγματικά να το λάβει σοβαρά υπόψη τώρα».

Η μακροπρόθεσμη ιδέα, φυσικά, είναι να λειτουργούν οι αντλίες θερμότητας με ενέργεια που παράγεται με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και όχι από ορυκτά καύσιμα. Αλλά τα οικονομικά είναι λίγο δύσκολα. Η αγορά μιας αντλίας θερμότητας είναι μια προκαταβολική δαπάνη και τα ορυκτά καύσιμα όπως το αέριο παραμένουν φθηνά. Αλλά καθώς οι αντλίες θερμότητας αυξάνονται σε δημοτικότητα, οι τιμές θα πέφτουν, όπως συνέβη με τους ηλιακούς συλλέκτες.

Μάθετε περισσότερα για τις λύσεις κλιματισμού με R290, κάνοντας κλικ εδώ 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση.