Skip to main content

Κάθε εταιρεία στη σημερινή εποχή έχει τη δυνατότητα να τροποποιήσει τις δραστηριότητές της που είναι επιβλαβείς για τους ανθρώπους και το περιβάλλον γύρω της. Για παράδειγμα θα μπορούσε να θέσει ένα τέρμα στη χρήση συνθετικών ψυκτικών αερίων, που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Όσοι μας παρακολουθείτε γνωρίζετε ότι η PROGETTI πρωτοστατεί στην προσφορά εναλλακτικών λύσεων για τα συστήματα ψύξης με μειωμένο αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αυτή η εναλλακτική λύση ονομάζεται R290, ένα φυσικό ψυκτικό μέσο που είναι κοινώς γνωστό ως προπάνιο. Το έχουμε δοκιμάσει και ξέρουμε ότι λειτουργεί. Στην πραγματικότητα, μπορούμε άνετα να εγγυηθούμε τόσο την αποτελεσματικότητα όσο και την ασφάλεια της τεχνολογίας R290.

Αλλά το R290 είναι μόνο μία από τις φυσικές εναλλακτικές που έχουμε στη διάθεσή μας.

Τι είναι όμως τα φυσικά ψυκτικά;

Τα φυσικά ψυκτικά χρησιμοποιούνται κυρίως για βιομηχανική ψύξη, θέρμανση, κλιματισμό και αερισμό. Είναι υποκατάστατα άλλων αερίων που είναι πολύ πιο σοβαροί ρύποι, όπως τα F-Gases: υδροφθοράνθρακες, υδροχλωροφθοράνθρακες και χλωροφθοράνθρακες. Αυτά τα φθοριούχα αέρια βρίσκονται στη βάση πολλών συστημάτων ψύξης. Τα φθοριούχα αέρια είναι επιβλαβή λόγω του ότι αποδυναμώνουν το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας, την άμυνά μας ενάντια στις ηλιακές ακτίνες.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν και άλλα αέρια με ψυκτικές ιδιότητες που δεν είναι συνθετικά και μερικές φορές βρίσκονται ήδη στη φύση. Εδώ είναι η πλήρης λίστα:

 • Διοξείδιο του άνθρακα (CO2) [R-744] που χρησιμοποιείται στην αυτοκινητοβιομηχανία, ένα ασφυξιακό αέριο που πρέπει να λειτουργεί στην υψηλότερη πίεση από όλα τα συνήθως χρησιμοποιούμενα ψυκτικά.
 • Αμμωνία (NH3) [R-717] το ψυκτικό μέσο που χρησιμοποιείται περισσότερο σε βιομηχανικά ψυγεία ψύξης και απορρόφησης, παλαιότερα ήταν το κύριο ψυκτικό στα οικιακά ψυγεία, ένα εξαιρετικά τοξικό αέριο.
 • Ψυκτικά υγρά υδρογονάνθρακα (HC) που προέρχονται από πετρέλαιο, όλα είναι εύφλεκτα.
 • Μεθάνιο (CH4) [R-50].
 • Αιθάνιο (CH3CH3) [R-170].
 • Προπάνιο (CH3CH2CH3) [R-290].
 • Αιθυλένιο (CH2CH2) [R-1150].
 • n-βουτάνιο (CH3(CH2)2CH3) [R-600].
 • Ισοβουτάνιο (CH3CH(CH3)2) [R-600a].
 • Προπυλένιο (CH3CHCH2) [R-1270].
 • Πεντάνιο (CH3CH2CH2CH2CH3) [R-601].
 • Ισοπεντάνιο (CH(CH3)2CH2CH3) [R-601a].
 • Κυκλοπεντάνιο ((CH2)5).
 • Ενώσεις οξυγόνου.
 • Διαιθυλαιθέρας / αιθυλαιθέρας («αιθέρας») (CH3CH2OCH2CH3) [R-610] (από αφυδρογόνωση αιθανόλης, εξαιρετικά εύφλεκτο).
 • Μυρμηκικός μεθυλεστέρας (HCOOCH3) [R-611] (από καρβονυλίωση μεθανόλης, που συνήθως και οι δύο προέρχονται από αέριο σύνθεσης· ή από συμπύκνωση μεθανόλης· πολύ εύφλεκτο).
 • Διμεθυλαιθέρας (CH3OCH3) [R-E170] (Από αφυδάτωση μεθανόλης που προέρχεται από αέριο σύνθεσης, φυσικό αέριο ή από ορισμένα βιοκαύσιμα, πολύ εύφλεκτο, μέτριας τοξικότητας).
 • Ενώσεις αζώτου (πολύ σπάνια χρησιμοποιούνται σε συστήματα ψύξης).
 • Μεθυλαμίνη (CH3NH2) [R-630] (από αντίδραση αμμωνίας και μεθανόλης, μέσης τοξικότητας, ελεγχόμενης ουσίας).
 • Αιθυλαμίνη (CH3CH2(NH2)) [R-631] (από αντίδραση αμμωνίας και αιθανόλης, πολύ τοξική).
 • Στοιχειακά αέρια (κυρίως για χρήσεις εξαιρετικά χαμηλών θερμοκρασιών, κυρίως σε εργαστήρια ή σε ορισμένες υπεραγώγιμες συσκευές).
 • Ευγενή αέρια (επίσης για χρήση σε εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες ή για χρήση ως αέρια ίδια).

Πολλά από αυτά τα αέρια είναι τοξικά και εύφλεκτα, γι’ αυτό και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν έτσι απλά.

Ποιοι κλάδοι χρησιμοποιούν τα φυσικά ψυκτικά;

Κάποιο από αυτά τα ονόματα χτυπάει καμπάνα; Μερικά από αυτά μπορεί να ακούγονται γνωστά. Πράγματι, αυτά τα αέρια χρησιμοποιούνται σε μεγάλη ποικιλία βιομηχανικών τομέων.

CO2: Για παράδειγμα, υπάρχει διοξείδιο του άνθρακα (CO2) στα κλιματιστικά αυτοκινήτων. Έχει μηδενική επίδραση στο όζον και δεν είναι ούτε τοξικό ούτε εύφλεκτο.

Αμμωνία: Η αμμωνία (NH3) είναι ένας μακροχρόνιος βετεράνος της βιομηχανικής ψύξης και των ψυγείων απορρόφησης επειδή είναι αέριο υψηλής απόδοσης. Έχει υψηλό συντελεστή ενεργειακής απόδοσης λόγω της λανθάνουσας θερμότητας εξάτμισης. Επειδή είναι τοξικό και εύφλεκτο, χρησιμοποιείται μόνο σε μεγάλα εργοστάσια, σούπερ μάρκετ και αθλητικές εγκαταστάσεις.

Υδρογονάνθρακες: Οι υδρογονάνθρακες είναι βασικοί στην οικιακή ψύξη (ψυγεία και καταψύκτες), κυρίως επειδή έχουν εξαιρετικές ιδιότητες μεταφοράς θερμότητας και δεν περιέχουν φθόριο ή χλώριο.

Η ενεργειακή απόδοση των φυσικών ψυκτικών

Τα φυσικά ψυκτικά έχουν τη δύναμη να καθορίσουν την ενεργειακή απόδοση ενός ολόκληρου συστήματος ψύξης. Αυτό οφείλεται στις θερμοδυναμικές τους ιδιότητες, που συνδέονται με το χαμηλό ποσοστό διασποράς που λαμβάνει χώρα κατά τη μετατροπή ενέργειας.
Όσο πλησιάζει αυτό το ποσοστό στο μηδέν, τόσο μεγαλύτερη είναι η ενεργειακή απόδοση.

Φυσικό = υψηλότερο κόστος;
Η απάντηση είναι όχι, αν σκεφτούμε ότι μια αρχική επένδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα σε 2-5 χρόνια.

Φυσικό vs. Συνθετικό ψυκτικό μέσο: εξαρτάται από εμάς.
Τα συνθετικά ψυκτικά μέσα έχουν κατασκευαστεί ειδικά για βιομηχανικούς σκοπούς και δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στη φύση. Τα πιο γνωστά περιλαμβάνουν τους χλωροφθοράνθρακες (H)CFC και τους υδροφθοράνθρακες HFC: όλα τα αέρια του θερμοκηπίου και οι σκληροί εχθροί του στρώματος του όζοντος.

Όπως μπορείτε να δείτε, έχουμε φυσικές εναλλακτικές λύσεις. Και αυτές οι εναλλακτικές είναι διαθέσιμες για όσους είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν αέρια για τη λειτουργία των βιομηχανικών τους εγκαταστάσεων.

Θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την κατεύθυνση μας προς τα κάτω; Είναι στο χέρι μας.

Μάθετε περισσότερα για τις λύσεις κλιματισμού με R290, κάνοντας κλικ εδώ 

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση.