Skip to main content

Τα τελευταία χρόνια, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα αποτελεί μία από τις σημαντικότερες παγκόσμιες προκλήσεις. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι πλέον θέμα αδιαφορίας για κανέναν και γνωρίζουμε ότι κάθε απόφαση που λαμβάνουμε μετράει. Πάνω απ’ όλα ξεκινάει από το πως διαχειριζόμαστε το ίδιο μας το σπίτι, και κυρίως στο θέμα της θέρμανσης το χειμώνα και της ψύξης το καλοκαίρι, τα οποία αποτελούν τα πιο ενεργοβόρα και παράλληλα κοστοβόρα συστήματα. Αυτό όμως δεν το πληρώνει μόνο το πορτοφόλι μας, αλλά και ο πλανήτης. Επομένως, η μείωση του αποτυπώματος άνθρακα των συστημάτων κλιματισμού δεν είναι μόνο μια επιλογή, αλλά μια αναγκαιότητα για να γίνουμε μέρος της λύσης και όχι μέρος του κλιματικού προβλήματος.

Και το ερώτημα είναι…

Πώς μπορώ να κάνω αυτή τη μετάβαση σε ανανεώσιμες και αποδοτικές πηγές ενέργειας;  Αυτή η μετάβαση περιλαμβάνει μια διαδικασία προσαρμογής σε αυτή την αλλαγή και μεγιστοποίησης της ενεργειακής απόδοσης. Πάνω απ’ όλα, πρέπει να αναλύσουμε τα οικονομικά οφέλη που θα έχει στην τσέπη μας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Εισαγωγή στη βιώσιμη θέρμανση

Αν θέλουμε να μετριάσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, πρέπει να αναλάβουμε δράση σήμερα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Η κοινωνία μας εξαρτάται εδώ και καιρό από τα ορυκτά καύσιμα και η εφαρμογή της αλλαγής φαίνεται να πηγαίνει ενάντια στο ρεύμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα συμφωνήσουν με αυτή την αλλαγή επειδή πιστεύουν ότι κάνει τη ζωή τους πολύ περίπλοκη, αλλά είναι όντως έτσι τα πράγματα;

Τις περισσότερες φορές, παρασυρόμαστε από την έλλειψη πληροφοριών. Εξαιτίας αυτού, χάνουμε μια ευκαιρία να φροντίσουμε τον πλανήτη και το πορτοφόλι μας. Φοβόμαστε την πρώτη επένδυση που πρέπει να κάνουμε, παρόλο που η απόσβεση είναι αποδεδειγμένη.

Τύποι βιώσιμων συστημάτων θέρμανσης

Το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι… Ποιοι τύποι βιώσιμης θέρμανσης υπάρχουν και πώς θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε χρήματα;

Αεροθερμία

Η ενέργεια με πηγή τον αέρα είναι μια τεχνολογία που χρησιμοποιεί την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στον εξωτερικό αέρα,  για την παροχή θέρμανσης, ψύξης και ζεστού νερού χρήσης στα σπίτια. Μέσω μιας διαδικασίας που χρησιμοποιεί η αντλία θερμότητας αέρα-νερού, η ενέργεια εξάγεται από τον αέρα, ακόμη και σε χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες, και μετατρέπεται σε θερμότητα για το εσωτερικό του κτιρίου. Το σύστημα αυτό είναι πολύ αποδοτικό, καθώς μπορεί να παράγει έως και 3-4 φορές περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Η αεροθερμικές αντλίες ξεχωρίζουν για την ευελιξία τους, το χαμηλό κόστος λειτουργίας και τις μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς μειώνουν σημαντικά τις εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τα παραδοσιακά συστήματα θέρμανσης.

Γεωθερμία

Η  γεωθερμία αξιοποιεί την θερμότητα που είναι αποθηκευμένη κάτω από την επιφάνεια της γης, χρησιμοποιώντας τη σταθερή θερμοκρασία του υπεδάφους για τη θέρμανση και ψύξη των κτιρίων. Η απόδοση αυτών των συστημάτων είναι εξαιρετικά υψηλή, προσφέροντας σταθερή ενεργειακή απόδοση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Η γεωθερμία απαιτεί υψηλότερη αρχική επένδυση λόγω της ανάγκης διάτρησης του εδάφους για την εγκατάσταση του υπόγειου κυκλώματος σωλήνων- ωστόσο το χαμηλό κόστος λειτουργίας και η ελάχιστη συντήρηση αντισταθμίζουν μακροπρόθεσμα αυτή την δαπάνη. Επιπλέον, οι γεωθερμικές αντλίες θερμότητας της Ecoforest μπορούν επίσης να λειτουργήσουν με εξωτερική μονάδα αέρα, κάτι που μας δίνει όλα τα οφέλη μιας γεωθερμικής αντλίας θερμότητας χωρίς την ανάγκη γεώτρησης!

Ενεργειακή απόδοση και μείωση των εκπομπών

Όπως αναλύσαμε στο παρόν άρθρο, η ενεργειακή απόδοση και η μείωση των εκπομπών είναι δύο ζητήματα που συμβαδίζουν. Τα νέα βιώσιμα συστήματα θέρμανσης μας επιτρέπουν να επιτύχουμε τον ίδιο στόχο, με πολύ λιγότερες ενεργειακές δαπάνες. Και αν, εκτός από αυτά τα νέα μέσα, προσθέσουμε και άλλα στοιχεία, όπως καλή μόνωση στο σπίτι, θα μειώσουμε την ανάγκη για θέρμανση και ψύξη.

Όλα αυτά είναι οφέλη!

Συστήματα διαχείρισης ενέργειας

Τα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης μας επιτρέπουν έναν ακριβέστερο έλεγχο της κατανάλωσης ενέργειας κάθε νοικοκυριού (και ταυτόχρονα και του πορτοφολιού μας). Αυτού του είδους οι μέθοδοι μας επιτρέπουν να ελέγχουμε καλύτερα την ενέργεια που καταναλώνουμε, αποφεύγοντας περιττές δαπάνες που δεν ωφελούν κανέναν.

Μείωση εκπομπών

Η μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου είναι απαραίτητη για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τα αειφόρα συστήματα θέρμανσης, όπως τα συστήματα θέρμανσης με πηγή τον αέρα ή/και το έδαφος διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το πλαίσιο, καθώς χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μειώνουν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Τα συστήματα αυτά δεν είναι μόνο πιο ενεργειακά αποδοτικά, αλλά εκπέμπουν και λιγότερο CO2 σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους θέρμανσης. Κίνητρα και υποστήριξη για την αειφορία!

Τώρα το ερώτημα που πρέπει να θέσουμε στον εαυτό μας είναι, θέλουμε να είμαστε μέρος της αλλαγής ή μέρος του προβλήματος;

Ή το πιο σημαντικό απ’ όλα, γιατί δεν είμαστε μέρος της λύσης, αν είναι καλύτερο για την τσέπη μας;

Η ομάδα της PROGETTi  είναι στη διάθεσή σας να σας δώσει όλες τις πληροφορίες και συμβουλές που χρειάζεστε ώστε να πάρετε το προβάδισμα στην επανάσταση των αντλιών θερμότητας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση.