Skip to main content

Οι αντλίες θερμότητας εισέρχονται σταθερά σε όλο και περισσότερα ευρωπαϊκά σπίτια κατά την τελευταία δεκαετία, δίνοντας τη δυνατότητα σε χιλιάδες νοικοκυριά να μειώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η απόφαση για τη μετάβαση από λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε αντλία θερμότητας τώρα είναι πιο εύκολη, καθώς πραγματοποιείται διατηρώντας το υφιστάμενο δίκτυο, μόνο με κάποιες τροποποιήσεις. Η μετάβαση από λέβητα φυσικού αερίου ή πετρελαίου σε αντλία θερμότητας προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, τόσο όσον αφορά τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όσο και την ενεργειακή απόδοση. Ακολουθούν ορισμένοι λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι σκέφτονται να κάνουν αυτή την αλλαγή.

Οι αντλίες θερμότητας είναι γνωστές για την υψηλή ενεργειακή τους απόδοση. Μπορούν να παράγουν περισσότερη ενέργεια για θέρμανση ή ψύξη σε σύγκριση με την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Ενώ οι λέβητες αερίου έχουν βαθμό απόδοσης συνήθως 70% με 90%, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να επιτύχουν βαθμό απόδοσης από 300% ή και περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία μιας αντλίας θερμότητας, μπορείτε να λάβετε τρεις ή περισσότερες μονάδες θερμικής ενέργειας.

Οι αντλίες θερμότητας θεωρούνται πιο φιλικές προς το περιβάλλον σε σύγκριση με τους λέβητες αερίου, καθώς παράγουν χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Οι λέβητες αερίου καίνε ορυκτά καύσιμα, απελευθερώνοντας διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και άλλα αέρια του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Αντίθετα, οι αντλίες θερμότητας αντλούν θερμότητα από τον αέρα, το έδαφος ή το νερό, γεγονός που απαιτεί ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεν παράγει άμεσες εκπομπές στο σημείο χρήσης. Εάν η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα μπορεί να μειωθεί σημαντικά.

Καθώς ο παγκόσμιος ενεργειακός τομέας μεταβαίνει σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι αντλίες θερμότητας μπορούν εύκολα να ενσωματωθούν σε συστήματα καθαρής ενέργειας. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, όπως η γεωθερμική, η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια, η λειτουργία θέρμανσης ή ψύξης μιας αντλίας θερμότητας γίνεται χωρίς άνθρακα και συμβάλλει στη μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Αν και οι αντλίες θερμότητας μπορεί να έχουν υψηλό αρχικό κόστος, μπορούν να προσφέρουν μακροπρόθεσμη εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ενέργειας. Η αυξημένη ενεργειακή απόδοση των αντλιών θερμότητας σημαίνει ότι απαιτούν λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας θέρμανσης ή ψύξης με έναν λέβητα αερίου. Με την πάροδο του χρόνου, η εξοικονόμηση αυτή μπορεί να αντισταθμίσει την αρχική επένδυση και να οδηγήσει σε μείωση του ενεργειακού κόστους.

Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να παρέχουν τόσο θέρμανση όσο και ψύξη, προσφέροντας άνεση όλο το χρόνο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θέρμανση χώρου, θέρμανση νερού, ακόμη και θέρμανση πισίνας. Οι λέβητες αερίου, από την άλλη πλευρά, παρέχουν κυρίως θέρμανση χώρου και απαιτούν ξεχωριστά συστήματα για ψύξη, όπως κλιματιστικά.

Οι λέβητες αερίου καταργούνται σταδιακά σε όλη την Ευρώπη. Παρόλο που η ΕΕ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απαγόρευση των λεβήτων αερίου, πολλές χώρες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους όσον αφορά την απαλλαγή από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην οικιακή ενέργεια. Η Γερμανία θα απαγορεύσει τη θέρμανση με φυσικό αέριο και πετρέλαιο σε νέα ή ανακαινισμένα κτίρια από το επόμενο έτος, ενώ οι λέβητες αερίου θα απαγορευτούν σε νέες κατοικίες στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2025.

Οι αντλίες θερμότητας έχουν γενικά μεγαλύτερη διάρκεια ζωής σε σύγκριση με τους λέβητες αερίου. Ενώ οι λέβητες αερίου συνήθως διαρκούν περίπου 10-15 χρόνια, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να διαρκέσουν έως και 20 χρόνια ή και περισσότερο με την κατάλληλη συντήρηση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερες αντικαταστάσεις και εξοικονόμηση κόστους μακροπρόθεσμα.

Οι αντλίες θερμότητας βασίζονται στην ηλεκτρική ενέργεια, εξαλείφοντας την ανάγκη για αποθήκευση καυσίμων επί τόπου, όπως οι δεξαμενές αερίου. Αυτό μπορεί να απελευθερώσει χώρο και να εξαλείψει την ανάγκη για παραδόσεις καυσίμων.

Οι αντλίες θερμότητας λειτουργούν αθόρυβα, παρέχοντας ένα πιο ήσυχο και άνετο περιβάλλον σε σύγκριση με τους λέβητες αερίου, οι οποίοι συχνά παράγουν θόρυβο κατά τη λειτουργία.

Καθώς οι κανονισμοί και οι πολιτικές επικεντρώνονται στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και στην προώθηση βιώσιμων πρακτικών, η μετάβαση σε αντλία θερμότητας ευθυγραμμίζεται με την παγκόσμια ώθηση προς την απαλλαγή από τον άνθρακα. Κάνοντας τη μετάβαση τώρα, προετοιμάζεστε για ένα βιώσιμο και ενεργειακά αποδοτικό μέλλον, αποφεύγοντας ενδεχομένως την ανάγκη για δαπανηρές μετασκευές ή αντικαταστάσεις αργότερα.

Θυμηθείτε, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας παράγοντες που αφορούν ειδικά την περίπτωσή σας, όπως το κλίμα στο οποίο ζείτε, το μέγεθος και το είδος κατασκευής του ακινήτου σας, όταν αποφασίζετε να αντικαταστήσετε τον λέβητα φυσικού αερίου σε αντλία θερμότητας.

Θέλετε να αρχίσετε να μειώνετε τις εκπομπές ρύπων το συντομότερο δυνατό; Η ομάδα της PROGETTi  είναι στη διάθεσή σας να σας δώσει όλες τις πληροφορίες και συμβουλές που χρειάζεστε ώστε να πάρετε το προβάδισμα στην επανάσταση των αντλιών θερμότητας.

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση.

 

Και να θυμάστε το πράσινο μέλλον σας ξεκινάει εδώ!