
Η σωστή διατροφή και η άσκηση είναι οι συνήθεις κατευθυντήριες γραμμές για μακροχρόνια και πιο υγιή ζωή.
Τι θα λέγατε όμως για τον αέρα που αναπνέουμε, όχι μόνο σε εξωτερικούς χώρους, αλλά και σε εσωτερικούς χώρους;
Λέγεται ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς φαγητό για τρεις εβδομάδες, χωρίς νερό για τρεις ημέρες και χωρίς αέρα για τρία λεπτά. Περιττό να πούμε ότι ο αέρας είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο. Τι γίνεται όμως αν αυτός ο αέρας περιέχει μικρόβια, ρύπους ή σωματίδια σκόνης;
Η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, ειδικά σε εσωτερικούς χώρους, είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή ζωή, και τώρα περισσότερο από ποτέ υπό τη σκιά της πανδημία. Η ποιότητα του εσωτερικού αέρα έχει γίνει ένα από τα πιο κρίσιμα στοιχεία κάθε κτιρίου και ειδικότερα για χώρους που βρίσκονται ηλικιωμένοι καθώς είναι πιο ευάλωτοι στον COVID-19, λόγω ασθενέστερου ανοσοποιητικού συστήματος, και επίσης έχουν συχνά μειωμένες ευκαιρίες για κίνηση και υπαίθρια δραστηριότητα. Αποτέλεσμα αυτού να εκτίθενται για πολύ μεγαλύτερες περιόδους στις βλαβερές συνέπειες της κακής ποιότητας αέρα των εσωτερικών χώρων.
Πολλοί καθημερινοί ατμοσφαιρικοί ρύποι, ακόμη και ο COVID-19 σε ορισμένες περιπτώσεις, που κανονικά θα προκαλούσαν μόνο μικρή ενόχληση σε ένα νεότερο άτομο, μπορεί να προκαλέσουν πολύ πιο σοβαρή ενόχληση, ή ακόμα και ασθένεια ή θάνατο, σε έναν ηλικιωμένο. Με το πέρας της ηλικίας, η ικανότητα του σώματος να αντιμετωπίζει αυτές τις διάφορες επιθέσεις στο σύστημά του εξασθενεί και φθείρεται, και καθιστά τους ηλικιωμένους λιγότερο ικανούς να αντιμετωπίσουν διάφορες παθήσεις των πνευμόνων και της καρδιάς που μπορεί να τους αρρωστήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, όταν υπάρχουν εστίες COVID-19 ή οι δείκτες θετικότητας είναι υψηλότεροι (σωματίδια, γύρη, όζον κ.λπ.), εκδίδουν προειδοποιήσεις για τους ηλικιωμένους να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους ή μακριά από μεγάλες ομάδες ανθρώπων.
Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία 10 χρόνια, με τα κτίρια να εργάζονται για την εξοικονόμηση ενέργειας, παγιδεύουν πλέον περισσότερους ρύπους, οι οποίοι σύμφωνα με τις στατιστικές μπορούν να κάνουν τον «εσωτερικό αέρα 3 έως 5 φορές χειρότερο από τον εξωτερικό αέρα». Με τη σειρά του, ένα ολοκληρωμένο και εμπεριστατωμένο σχέδιο για την ενίσχυση της ποιότητας του αέρα σε εσωτερικούς χώρους είναι ύψιστης προτεραιότητας.
Οι δύο κύριοι τομείς ανησυχίας για τους ηλικιωμένους, όσον αφορά την ποιότητα του αέρα που αναπνέουν, είναι εάν βρίσκονται σε κανονικό περιβάλλον κατοικίας ή σε περιβάλλον μακροχρόνιας φροντίδας/υγειονομικής περίθαλψης.
Σε ένα οικιακό περιβάλλον για ηλικιωμένους, είναι περισσότερο θέμα να τους προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή άνεση και να ελαχιστοποιήσουμε,, στην καλύτερη περίπτωση, την έκθεσή τους σε ατμοσφαιρικούς ρύπους (COVID-19, αλλεργιογόνα, σωματίδια, VOCs χορδών, κ.λπ.) και στη χειρότερη, έλεγχος/περιορισμός της έκθεσης σε διάφορα παθογόνα (μούχλα, ιούς, βακτήρια) που θα μπορούσαν να τους αρρωστήσουν.
Σε ένα περιβάλλον μακροχρόνιας φροντίδας/εντατικής φροντίδας, όπου οι ηλικιωμένοι είναι μεγαλύτεροι, πιο αδύναμοι και συχνά επιβαρύνονται με διάφορες καταστάσεις, αν όχι ξεκάθαρες ασθένειες, καθίσταται πιο σημαντικό να περιοριστεί, αν όχι να εξαλειφθεί, η έκθεσή τους σε όλους αυτούς τους μολυσματικούς παράγοντες, ιδιαίτερα στα παθογόνα.
Σε τέτοιες ρυθμίσεις, η συνήθης γνωστή στρατηγική «βέλτιστων πρακτικών» για τη διατήρηση της καλής ποιότητας του αέρα περιλαμβάνει τη σωστή διαχείριση των ακόλουθων 3 τομέων έλεγχος πηγής, σωστός εξαερισμός και καθαρισμός αέρα:
– Έλεγχος πηγής: περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση δραστηριοτήτων και προϊόντων που δημιουργούν ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως σωματίδια (όπως η χρήση συστημάτων κενού με καλά φίλτρα, που δεν πετούν πολλή σκόνη πίσω στον αέρα), VOC (όπως η χρήση προϊόντων καθαρισμού χαμηλών εκπομπών , με όσο το δυνατόν λιγότερες τοξικές ή ερεθιστικές ΠΟΕ) και άλλα.
– Σωστός αερισμός:
- Ακολουθώντας τους τοπικούς κώδικες εξαερισμού, που απαιτούν την εισαγωγή ορισμένης ποσότητας «φρέσκου» εξωτερικού αέρα.
- Διατήρηση του αεραγωγού κλιματισμού (εάν υπάρχει) όσο το δυνατόν καθαρότερο. Με την πάροδο του χρόνου, οι αεραγωγοί συλλέγουν διάφορες σκόνες, σωματίδια και φυσικούς ρύπους.
– Καθαρισμός αέρα: Εγκατάσταση και διατήρηση των καλύτερων τεχνολογιών καθαρισμού ή εξυγίανσης αέρα που μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα ακόλουθα συστατικά:
- Φιλτράρισμα υψηλής απόδοσης στην εισαγωγή του εξωτερικού αέρα: αυτό σημαίνει φίλτρα υψηλότερης βαθμολογίας από ένα τυπικό φίλτρο (σχεδιασμένο κυρίως για την προστασία του εξοπλισμού HVAC και όχι των ανθρώπων).
- Συστήματα UV για να διατηρούν τα πηνία καθαρά και να αποτρέπουν την ανάπτυξη μούχλας ή/και βακτηρίων που προκαλούνται από την υγρασία.
- Τεχνολογία καθαρισμού αέρα, ειδικά αυτή που λειτουργεί μέσα στο χώρο. Μια εξαιρετική τέτοια τεχνολογία είναι ο «διπολικός ιονισμός», που ξεκίνησε στην Ευρώπη τη δεκαετία του 1950. Έχει τη μοναδική ικανότητα να επιτίθεται και να καταστρέφει σχεδόν όλους τους ρύπους που θα ήθελαν να αποφύγουν οι ηλικιωμένοι, στους χώρους που ζουν, όπου τους χρειάζονται περισσότερο. Είναι επίσης εξαιρετικά αποτελεσματικό κατά των δυσάρεστων οσμών.
Οι ηλικιωμένοι επωφελούνται από την υψηλότερη διαθέσιμη ποιότητα αέρα εσωτερικών χώρων, ως μέσο για να απολαμβάνουν μεγαλύτερη άνεση, να παρατείνουν τη ζωή τους και να ενισχύσουν την υγεία των αρρώστων.
Στην PROGETTI διαθέτουμε την τεχνογνωσία και την εμπειρία, ώστε να σχεδιάσουμε και να σας προτείνουμε τις λύσεις που θα δώσουν το βέλτιστο αποτέλεσμα. Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε πληροφορία ή ερώτηση.